Δευτέρα, 22 Απριλίου 2024 17:16

Go On: Γνωστά και άγνωστα μονοπάτια με έμπειρους οδηγούς

Προλαβαίνουμε ακόμα, πριν πιάσουν καλά – καλά οι ζέστες! Εξορμήσεις στη φύση με εξερεύνηση στα πανέμορφα μονοπάτια της Μεσσηνίας. 

Και υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει σοβαρή δουλειά για τα μονοπάτια του τόπου μας. Όπως μας λένε, αυτά τα μονοπάτια είναι παλιά και ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους. 

Ο Ορειβατικός Σύλλογος Καλαμάτας αναφέρεται σε δίκτυο μονοπατιών 70 χιλιομέτρων σε περιοχές όπως το Καλάθι, γύρω από τον Ταΰγετο και στο Κάτω και Άνω Καρβέλι. Μάς προτείνει επίσης τη διαδρομή Βέργα – Ταΰγετος κοντά στο δάσος της Βασιλικής, ενώ έχει σηματοδοτήσει την διαδρομή από την Κάτω έως την Άνω Βέργα.  

Από τη ΝΟΣΤΟΣ ΚΟΙΝΣΕΠ μας μιλούν για την συντήρηση μονοπατιών στην περιοχή τους, με πιο πρόσφατο το μονοπάτι από την Αρχαία Μεσσήνη μέχρι το Ανδρομονάστηρο.

Τα μονοπάτια είναι επισκέψιμα και ασφαλή για τους γνώστες της φύσης και του βουνού, αλλά όπως είναι πιθανό, μπορεί να υπάρξουν δυσκολίες, καθώς υπάρχουν μονοπάτια σε βουνό ή σε φαράγγι, γι’ αυτό θεωρείται απαραίτητη η στοιχειώδης εμπειρία. 

Ο Παναγιώτης Γιαννακόπουλος από τη ΝΟΣΤΟΣ μας πληροφορεί πως θα μπορεί κάποιος να ακολουθήσει τα μονοπάτια της περιοχής μόνος του, όταν ολοκληρωθεί η σήμανσή τους. Μας ενημερώνει επίσης πως στο χωριό Μαγγανιακό θα τοποθετηθεί στην πλατεία και ένας πεζοπορικός χάρτης με 8 διαφορετικές διαδρομές, εύκολες σχετικά για κάποιον με μια μικρή εμπειρία στην πεζοπορία. Στην ερώτηση σχετικά με τις δυσκολίες που μπορεί να συναντήσει κανείς, αναφέρεται σε υψόμετρα και απότομα σημεία που είναι πιο απαιτητικά στις μεγάλες διαδρομές.

Ο Κων. Φύκιρης από τον ΕΟΣ Καλαμάτας, στέκεται στη σημασία της επαφής με την φύση και τα βουνά της περιοχής, μιλώντας για μέρη με εντυπωσιακή ομορφιά, άγνωστα στους περισσότερους. Επισημαίνει πως παλαιότερα, τα μονοπάτια αποτελούσαν τον συνδετικό κρίκο για την επικοινωνία των χωριών με τις πόλεις και των ανθρώπων μεταξύ τους. Αναφέρεται ακόμα στην παρουσία αρκετών ορειβατών σε αυτά τα μονοπάτια τον τελευταίο καιρό, αλλά και στο 1ο Kalamata Mountain Run που διοργανώνει στις 19 Μαΐου ο Ορειβατικός Σύλλογος στο όρος Καλάθι. 

Και όπως διαβεβαιώνουν ο κ. Φύκιρης και ο κ. Γιαννακόπουλος, η εμπειρία αξίζει. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος είναι προορισμένος από την φύση του να περπατά και να κινείται, με αποτέλεσμα να έχει πολλά οφέλη στην υγεία και την ψυχολογία του. Και δεν είναι λίγοι που αξιοποιούν τον πλούτο των μονοπατιών στη Μεσσηνία.

Των: Δήμητρα Αναστασοπούλου, Χριστίνα Κερίμη 

Διαβάστε περισσότερα ενδιαφέροντα θέματα στο Go On #31

Προσοχή!!! Η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφέρεται στην καταχώρηση ως πηγή η eforigi.gr με ενεργό σύνδεσμο.

Τώρα το περιοδικό Εύφορη Γη έρχεται στο σπίτι, στο γραφείο σας ή στο κινητό σας!

Γίνετε συνδρομητής για την έντυπη έκδοση εδώ και για την online εδώ

Ακολουθήστε μας:

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε τα νέα μας

Invalid Input

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

06/2022

Περισσότερο διαβασμένα